Roken is slecht, ook voor uw mondgezondheid
Roken is niet gezond. We weten inmiddels dat we door het roken longkanker en hart- en vaatziekten kunnen krijgen. Maar wist u dat roken ook slecht is voor uw mondgezondheid? Het verhoogt namelijk de kans op ontstoken tandvlees. Als u stopt met roken, is het positieve resultaat al binnen twee tot zes weken zichtbaar in uw mond.
Welke effecten heeft roken op uw gebit en mondgezondheid?
Tandplaque en tandvleesontsteking
Op het moment dat u gaat roken, komen er schadelijke stoffen vrij in uw mond, zoals nicotine en teer. Nicotine dringt door in het tandvlees en dit zorgt voor vernauwing van uw bloedvaten, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor afweercellen. Het zorgt er tevens voor dat uw tandvlees niet snel bloedt, waardoor u minder snel merkt dat er iets mis is met uw tandvlees. Ook zorgt roken voor een verminderde speekselproductie. Bij zowel een tekort aan afweercellen en speekselproductie, zullen er ook minder afweerstoffen in de mondholte aanwezig zijn. Dit vergroot de kans op tandplaque en vervolgens op tandvleesontsteking.
Gele tanden, slechte adem en verminderd immuunsysteem
Ten eerste zorgt roken voor de gelige verkleuring van uw gebit. Dit worden ook wel ‘rokerstanden’ genoemd. Het lijkt op een verkleuring van de tanden door het drinken van veel thee, maar het is moeilijker weg te krijgen. Ook hebben rokers vaak een slechte adem. Misschien merken zij dit zelf niet, maar hun omgeving wel. Rokers hebben ook een verminderd immuunsysteem, wat het herstelvermogen na een operatie in de weg kan zitten. Bijvoorbeeld bij het plaatsten van een implantaat, is de kans groter dat het niet vastgroeit aan het kaakbot.
Roken vergroot de kans op parodontitis
Een van de aandoeningen die kunnen ontstaan als gevolg van tandvleesontsteking, is parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking). Deze vorm van tandvleesontsteking gaat gepaard met botafbraak. Als dit steeds verder gaat, dan komen de tanden en kiezen los te staan en dit is niet meer te herstellen. Het tekort aan afweercellen en afweerstoffen betekent dat de kans steeds kleiner wordt om van deze aandoening af te komen. Een behandeling van parodontitis is duur, kost veel tijd en heeft nadelige effecten op de algehele gezondheid.
Stoppen met roken, maar hoe?
Het aantal rokers in Nederland neemt af. Ongeveer één op de vijf Nederlanders van 18 jaar en ouder rookte in 2021, waaronder driekwart dagelijks. Uit onderzoek van het CBS zien we juist eens stijging van niet rokers. We zien steeds meer initiatieven vanuit de overheid om roken tegen te gaan. Deze voelen we in onze portemonnee. Uiteindelijk gaat een pakje sigaretten in 2040 maar liefst 40 euro kosten. Ook wordt jaarlijks STOPtober georganiseerd, waarbij rokers worden opgeroepen gezamenlijk te stoppen met roken. Wilt u hier meer informatie over? Kijk dan op https://stoptober.nl/