Prothetiek

Prothetiek

INDIEN U EEN KUNSTGEBIT NODIG HEEFT KAN DAT OOK EEN GEDEELTELIJK KUNSTGEBIT ZIJN

Gedeeltelijk kunstgebit of frame

Gedeeltelijk kunstgebit in plaats van volledig kunstgebit.
U heeft niet altijd een volledig kunstgebit nodig want u kunt ook kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit als aanvulling op uw eigen gebit. Het voordeel hiervan is dat een gedeeltelijk kunstgebit de beet kan herstellen, het bestaande gebit kan beschermen en de functie kan verbeteren. Hierdoor kunt  u veel beter eten, praten en lachen!

Een gedeeltelijk kunstgebit is mogelijk indien een aantal tanden en kiezen ontbreken en u zich hieraan stoort, uw eetfunctie en praatfunctie wordt verstoord door het ontbreken van tanden en kiezen of dat een volledig kunstgebit (een plaatje) op dit moment (nog) niet acceptabel is.

Bij een gedeeltelijk kunstgebit wordt onderscheid gemaakt tussen een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars (plaatje) en een frameprothese.

Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars (plaatje). Een plaatje is eigenlijk een mini kunstgebit. Het wordt, net als een volledig kunstgebit, gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars en tanden van kunsthars. Indien voldoende eigen  tanden en kiezen aanwezig zijn, wordt het plaatje klem gezet tegen het boven- of onder gehemelte en de nog aanwezige tanden en kiezen. Het komt ook voor dat er te weinig  tanden en kiezen aanwezig zijn, waardoor  het plaatje te weinig steun heeft. In dat geval wordt het plaatje vastgezet met gebogen metalen haakje aan de naastgelegen kiezen of tanden.

Een plaatje heeft voor- en nadelen en het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de keuze voor het type kunstgebit.

 • Voordelen van deze prothetiek
  Een plaatje is minder duur dan een frameprothese en kan door de tandarts of tandprotheticus gemakkelijk worden aangepast als uw gebit verandert. Een verloren tand of kies kan eenvoudig worden bijgeplaatst in het gedeeltelijke kunstgebit en zo groeit u langzaam naar een volledig kunstgebit toe. Dit is vaak prettiger dan al uw tanden en kiezen in een keer te laten trekken.
 • Nadelen
  De haakjes waarmee de prothese wordt vastgemaakt aan uw eigen kiezen, kunnen gaan schuren en irritatie aan tandvlees en/of beschadigingen van de echte kiezen veroorzaken. Vaak ontstaat ook veel plak en tandsteen langs de tandhalzen. Het plaatje van het  gedeeltelijk kunstgebit zit op het verhemelte net als bij een volledig kunstgebit en dat kan in bepaalde gevallen leiden tot misselijkheid.

 

FrameEen gedeeltelijk kunstgebit als frameprothese

Een andere mogelijkheid binnen de prothetiek is een frameprothese, ook een gedeeltelijk gebit, maar met een metalen basis, waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vastzit. Aan deze metalen basis zitten metalen haakjes die om de eigen kiezen vastzitten. Deze haakjes zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw.

Ook een frameprothese heeft voor- en nadelen. 

 • Voordelen
  Een frameprothese zit over het algemeen comfortabel vast en daardoor kunt u over het algemeen goed eten met een frame. Omdat een frameprothese voorzien is van een volledige metalen basis, is het plaat op het gehemelte veel dunner en kleiner. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledig plaat van kunsthars. De ankers (haakjes waarmee de prothese vastzit) zijn zodanig ontworpen dat voedsel zich minder makkelijk vasthecht. Daardoor ontstaat er op die plek minder plak en tandsteen op het gebit. De ankers zitten beter vast dan bij een kunstgebit van hars, en geven daardoor minder irritatie en kans op beschadiging van de echte kiezen.

 • Nadelen
  Een frameprothese is, in tegenstelling tot een plaatje, gemaakt met als doel de rest van de tanden en kiezen te behouden. Bij een frameprothese is het dan ook technisch moeilijker om kiezen erbij te plaatsen. Een frameprothese is duurder dan een plaatje.

Kosten gedeeltelijk kunstgebit en evt. vergoeding door zorgverzekering. Een gedeeltelijk kunstgebit, zowel plaatje als frameprothese,  wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering voor tandartskosten, voorziet hier vaak wel in. Uw verzekering kan u daar verder over informeren.

Voor het maken van een intakegesprek vindt u hier onze contactgegevens.

Informatie

Uw tandarts in Breda:  
Mondzorg Tridenzo
Vijfhagen 43, 4812 XT Breda
076 - 532 49 60
 
Openingstijden:
Maandag:    08:00 -17:00 uur en 17:30 - 20:30 uur
 
Bij onze ingang zijn 6 gratis parkeerplaatsen.
De praktijk is rolstoel toegankelijk.

We zijn aangesloten bij

Tridenzo footer logo
Nvoi implatoloog