Blog

Het verschil tussen tandplaque, tandsteen en aanslag

Het verschil tussen tandplaque, tandsteen en aanslag

Er zijn een aantal factoren die een mooi en stralend wit gebit in de weg kunnen staan. Die factoren zijn bijvoorbeeld tandplaque, tandsteen en aanslag. Maar wat is het verschil tussen deze drie vormen en hoe kunt u het voorkomen? U leest het in deze blog.

 

Wat is tandplaque?

Plaque, tandplaque of ook wel tandplak genoemd is een plakkerig geel-wit laagje dat op en tussen de tanden verschijnt wanneer u ze niet regelmatig poetst. Tandplaque bestaat uit een combinatie van voedselresten, speeksel en bacteriën op de tanden. Iedereen heeft dagelijks met tandplaque te maken en het bevindt zich over heel uw gebit, zowel aan de voor- en achterkant van uw tanden en tussen en op uw kiezen.

 

Bacteriën zetten suikers uit het eten en drinken om in zuren die vervolgens uw tandglazuur aantasten. Als u het niet verwijdert, dan kan dit leiden tot mondproblemen zoals gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees, parodontitis, tanderosie en een slechte adem.

 

Tandplaque verwijderen

Gelukkig is het mogelijk om zelf tandplaque te voorkomen. Door minimaal twee keer per dag te poetsen en door uw gebit goed schoon te houden tussen uw tanden en kiezen middels flosdraad, een rager of een stoker.

 

Hoe ontstaat tandsteen en hoe behandelt u het?

Tandsteen is plaque dat al een langere tijd aanwezig is op het tandoppervlak en verhard of verkalkt is. Het komt meestal voor tussen de tanden en kiezen en is niet goed zichtbaar. Tandsteen kunt u niet zelf zomaar verwijderen. U kunt tandsteen echter wel voorkomen door plaque op tijd te verwijderen. Net zoals bij tandplak blijft het belangrijk om tweemaal uw gebit met fluoride tandpasta te poetsen en ook de ruimtes tussen uw tanden goed te reinigen.

 

De behandeling van Tandsteen

Tandsteen kan verwijderd worden door de mondhygiënist, preventie-assistent of tandarts. Dit kan middels twee methoden. Het tandsteen kan met een haakje worden weggekrabd of losgetrild door middel van een ultrasonisch apparaat. Vervolgens worden uw tanden of kiezen gepolijst met een borsteltje in combinatie met polijstpasta.

 

Wat is aanslag?

Aanslag is de verkleuring van uw tanden. Vaak oogt dit zwart of bruin. Het wordt veroorzaakt door kleurstoffen uit eten, drinken of door roken. Denk hierbij aan voedingsmiddelen als koffie, rode wijn of drop. Uw tandkleur kan ook verkleuren naarmate u ouder wordt. 

 

Aanslag en tandsteen

Aanslag is niet noodzakelijk om van uw gebit weggehaald te worden. Het oogt voor mensen wel minder mooi en daarom verwijdert de tandarts het wel. Tandsteen is echter wel schadelijk voor uw gebit als het blijft zitten. Als u dit niet op tijd laat verwijderen, dan kunnen de kiezen en tanden los gaan zitten en daardoor zelfs uitvallen.

 

Hoe ziet de behandeling van aanslag eruit?

U kunt aanslag en verkleuring van de tandarts voorkomen door regelmatig een bezoek te brengen aan uw tandarts/mondhygiënist. Zij zullen tandsteen en aanslag zo goed mogelijk proberen te verwijderen. Pas wanneer de aanslag is verwijderd krijgt uw tandarts te zien wat voor basiskleur uw tanden hebben.

 

Denkt u last te hebben van tandsteen of wilt u aanslag op uw gebit verwijderen? Neem dan contact met ons op

U kunt met ons in contact komen door ons te bellen naar 076 - 532 49 60 of een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om een afspraak in te plannen.

Informatie

Uw tandarts in Breda:  
Mondzorg Tridenzo
Vijfhagen 43, 4812 XT Breda
076 - 532 49 60
 
Openingstijden:
Maandag:    08:00 -17:00 uur en 17:30 - 20:30 uur
 
Bij onze ingang zijn 6 gratis parkeerplaatsen.
De praktijk is rolstoel toegankelijk.

We zijn aangesloten bij

Tridenzo footer logo
Nvoi implatoloog